Albánie - neobjevená perla

18.02.2021
Albánie se spoustou přírodních i historických skvostů
Albánie se spoustou přírodních i historických skvostů

Albánie nás okouzlila úchvatnými horami, nedotčenou přírodou, azurovým mořem a skvělým jídlem. Vypravili jsme se sem zatím dvakrát: v září v letech 2018 a 2019. Podle naší zkušenosti je září ideální měsíc, protože tu pomalu končí hlavní turistická sezóna, je zde minimum turistů a počasí je stále příjemně letní. Vhodný bude z podobných důvodů i květen a červen. 

Jaká hlavní turistická lákadla Albánie nabízí? My musíme vyzdvihnout nádherně čisté moře tyrkysové barvy - za nás se jedná o nejlepší koupání v celé Evropě! Doporučujeme jižní pobřeží Jónského moře, které začíná pod městem Vlora (Vlorë), tedy spíše za průsmykem Llogaro, a pokračuje jižněji k řeckým hranicím. Vlora samotná je vetší turistické město a druhý největší přístav v zemi. První skvělé koupání zažijete, když sjedete z horských serpentin dolů k moři - na pláži Palasë. V celé jižní části je voda křišťálově čistá s viditelností několik metrů, pláže jsou oblázkové. V Palasë se buduje rezort s větším množstvím apartmánů, a tak jsme zvědaví, jak to zde bude vypadat v další sezóně a v nadcházejících letech. V září 2019 zde byly stále dva sektory - část volné pláže bez slunečníků a část s lehátky, která patřila jednotlivým plážovým klubům.

Další pláže, které jsme navštívili a které pro nás byly středomořským rájem s výborným koupáním, občerstvením nedaleko a např. i sprchou na pláži, jsou následující: Dhërmi Beach, Livadhi Beach, Borsh Beach, Lukovë Beach.  Všude tady jsme spali na plážích, nebyl to vůbec žádný problém a cítili jsme se bezpečně. Můžete se vypravit lodí na další výlety a navštívit třeba zátoky a odlehlejší pláže jako např. Gjipe Beach  (sem vede z kopce i stezka pro pěší). Výlety na lodi organizuje např. Himara Nautica One a domluvíte se i česky (Livadhi Beach, Himarë). V Albánii najdete jak odlehlé pláže, kde jste skoro sami, tak plážové rezorty se slunečníky a veškerým vybavením. Je jen na vás, co preferujete. My jsme volili spíše ta místa, kde jsme mohli v klidu přenocovat, večer si na pláži grilovat se západem slunce, nebo si dát po probuzení snídani s výhledem na šumějící moře. Někomu naopak bude vyhovovat např. Jalë Beach sevřená mezi kopci se spoustou slunečníků, apartmánů, hotelů a restaurací. Při cestování po pobřeží můžete prozkoumat pevnost Porto Palermo. Na jihu se můžete vykoupat např. na úzké pláži mezi skalisky Pulëbardha Beach (se slunečníky), nebo navštivte frekventovaný Ksamil s písečnými plážemi, rušnějším životem a množstvím restaurací. 

Na samém jihu Albánie naleznete historický Butrint, kam si můžete naplánovat výlet za antickými památkami a známým amfiteátrem. Na dohled budete mít řecké hranice a také ostrov Korfu. Pokud vás více láká civilizace, zavítejte do přímořského letoviska Sarandy (Sarandë), nebo do zmiňované Vlory. Pokud preferujete písečné pláže a ruch přímořských letovisek, navštivte severní pás pobřeží - moře zde ale na první pohled není tak čisté a průzračné jako na jihu.

My jsme si od skvělého koupání na jihu dopřáli změnu a vypravili jsme se za přírodním úkazem "Modré Oko" (Syri i Kaltër) a tento výlet rozhodně doporučujeme. Jedná se o silný krasový pramen, který tu vyvěrá a kde křišťálová voda tvoří malé ledové jezírko. Pramen byl zatím prozkoumán do hloubky 70 metrů, vše ale nebylo probádáno, protože se potápěčům nepodařilo dosáhnout dna. Pokud jste odvážní a otužilí, můžete do Modrého Oka skočit z malé plošiny se zábradlím. Pokud ale nepotřebujete tolik adrenalinu, tak si jen na okrajích jezírka svlažte nohy či se vykoupejte. Dále do krajiny odtud vytéká řeka Bistrica a je příjemné projít se ledovou vodou a obdivovat okolní vysoké stromy porostlé břečťanem. Můžete se zde i občerstvit v restauraci, půjčit si šlapadla, nebo nakoupit drobnosti v turistickém infocentru. 

Další tipy na výlety

  • Gjirokastër se starým městem na seznamu UNESCO (asi 20 km od řeckých hranic)
  • Berat - malebné město s bílými domky ve staré turecké čtvrti, "město s tisíci oken"
  • hlavní město Tirana ve středu země se spoustou muzeí a památek

Krom průzračného moře nás v Albánii okouzlily hlavně hory a kaňony. Než vám však představíme čarokrásné hory, dovolte doporučení na výlet ke kaňonům. Kousek od městečka Përmet najdete řeku Lengarices, která tam vyhloubila veliký kaňon, kde také vyvěrají minerální prameny se sirnatou vodou. Před samotným kaňonem vás okouzlí starý obloukový most a přírodní "lázně" Benje - jedná se o malé umělé bazénky pod širým nebem. Poslední dobou je zde větší nával turistů, a tak se sem raději vypravte mimo sezónu nebo brzy ráno. Nejlepší však je vyrazit pěšky přímo do kaňonu, kde najdete pár schovaných menších jezírek, která navštěvují hlavně místní. My jsme zde byli v září a na parkovišti u lázní jsme přespali spolu s dalšími dobrodruhy - tehdy se žádné poplatky za parking nevybíraly, ale v letní sezóně tomu je pravděpodobně jinak. V okolí vedou nejrůznější turistické trasy směrem do hor a kopců - a na kaňon se tak můžete podívat i z výšky. Další přírodní nádheru, kaňon řeky Osum s vápencovými skalami, máme na seznamu příště. 

Vřele doporučujeme také albánské hory, kam je však horší se dostat. O to víc vás nadchne panenská příroda, čisté a třpytivé řeky, horské masivy a úžasný klid. V roce 2018 jsme nejprve pobývali u Skadarského jezera (okres Shkodër) a odtud jsme podnikli krátký výlet k prastarému mostu Ura e Mesit. Koryto řeky bylo sice vyschlé, ale i tak se jednalo o fotogenické místo. Pak jsme se konečně vypravili do albánských hor (pohoří Prokletije) a do národního parku Thethi. Posledních 15 kilometrů bylo však náročných a dosti offroadových - oněch 15 kilometrů jsme po rozbité horské cestě jeli déle než 2 hodiny. Pokud máte 4x4 a počasí dovolí, určitě také vyražte, anebo lze využít služeb místních offroad "taxikářů". Náš Scudy cestu oběma směry zvládnul, ale odhodlali jsme se jen proto, že bylo sucho (za špatného počasí bychom z NP nevyjeli). Nejhorší úsek s vyhýbáním se protijedoucím vozidlům jsme zažili hned na začátku krkolomné cesty - z jedné strany skála, z druhé strmý sráz a padající kamení... A k tomu jen pár centimetrů na manévry a v nás tak byla opravdu jen malá dušička (video na ukázku zde). Vyhýbali jsme se, jak jinak než české posádce, a cestou jsme míjeli skupinu českých motorkářů. Nakonec jsme byli šťastní, že jsme bez defektu dorazili do srdce Prokletých hor, do vesničky Theth. Tady jsme se prošli kolem prastarých kamenných domků i novějších penzionů, ochutnali jsme lokální produkty od místních farmářů a přenocovali jsme pod hvězdnou oblohou u koryta řeky. Hned ráno jsme vyrazili krásnou krajinou ke kaňonu a vodopádu Grunas (30 metrů vysoký). V Thethu najdete informační centrum, kde vám ochotně poradí, jaké další výlety nebo delších túry zde můžete podniknout. Oblíbeným cílem je např. tyrkysové jezírko Modré oko. Národní park je turisty stále častěji vyhledávanou lokalitou a ubytovat se můžete v malých rodinných penzionech, pastýřských domcích, nebo prostě jen ve stanu na zahradě. 

Dalším vyhledávaným místem je Valbona a jezero Komani, kde se můžete vydat na plavbu  trajektem. Vypravit se můžete také do Národního parku Údolí Valbony a obdivovat tamní přírodní krásy - na to se my těšíme příště. 

V roce 2019 jsme ale do Albánských Alp přijeli z Černé Hory po krásné nové silnici P9, což je ráj pro všechny motoristy. Cesta se zařezávala do horských masivů a už samotná jízda byla skvělým zážitkem. Ve vesničce Tamarë jsme si dopřáli albánské pivo a malou večeři z lokálních surovin - čerstvé pečivo, sýry a domácí marmeládu z ostružin. Ráno jsme se při procházce svlažili v tyrkysové tůňce pod skalisky hor a vyrazili jsme do serpentin Rrapsh. Tato nová silnice z Černé Hory se vůbec nedá srovnat s krkolomnou cestou do národního parku Theth, kterou jsme zažili rok předtím - a to je jen jeden z mnoha příkladů, jak je Albánie rozmanitá země, a ukázka toho, že se do budoucna bude rychle rozvíjet dál.  

Později připravíme článek o dalších krásách Albánie doplněný o obecné informace a rozvášníme se třeba i o albánské kuchyni, která je ovlivněna Balkánem, Itálií, Řeckem i Tureckem. Za zmínku i návštěvu totiž stojí i např. Ohridské jezero, které leží na pomezí Albánie a Makedonie. Plánujeme také článek o Černé Hoře. 

Tak si všichni držme palce, aby nám cestovatelské plány v roce 2021 vyšly!  :-)

Díky za pozornost a loučíme se s odkazem na naše krátká videa a facebooková fotoalba.

Facebook: 

Rychlá inspirace v našem videu na Youtube kanále:

vanlife.cz@gmail.com
www.facebook.com/czvanlife 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky